15 augusti 2016

Helgbilden blev veckobilder!


Vad hände? Veckan bara smet iväg utan ett enda inlägg! Nog har jag suttit lite vid datorn, men då har jag tillåtit mig att försvinna bort i bilder på Pinterest och andra ställen, inte har jag bloggat alls.

Det har varit mycket trädgård i veckan som gått. Jag hade köpt några växter från Tyskland som levererades i stor kartong. En ros jag haft förr och saknat efter att den dog en kall vinter, två maffiga hortensior och så detta; ett mullbärsträd! Hoppas verkligen att det vill trivas hos mig, men inte så bra att det växer sig för stort!

Ogräset i rabatterna har jag åtminstone börjat rensa bort, det är ett evighetsjobb.Och så har det varit detta. Plommonen som bara fortsatte att mogna. Ekorren i mig lider av att flera kilo hamnat i häcken och i värsta fall ger upphov till en mängd småplantor.Jag har kokat en sista sats marmelad/sylt på årets rekordskörd. Den här omgången smaksatte jag med både kardemumma och lakrits, men är dessvärre lite osäker på om den alls blev god. Den chutney jag gjort är utmärkt till fläskkött och marmeladen med enbart kardemumma är så god att jag blir helt lycklig. Små klickar i frukostyoghurten är sagolikt gott!Hos en hantverkskollega hämtade jag ett fönster. Jag håller (äntligen!) på med ett blyinfattat fönster och behövde råglas. Det är lite roligare att hjälpa någon att bli av med sådant som står och samlar damm i ett förråd, så jag lade ut en förfrågan på facebook och fick napp i en närförort. Jag tog loss rutan, men den var tjockare än önskat så den var väldigt svårskuren. Jag fick i alla fall till det som ska bli ytterkanterna på mitt fönster, men får ta mig till glasmästaren och köpa ett glas som är tunnare.Kräftor har vi mumsat. Vi passar på att äta sådant som Lillhunken inte äter, nu när han är på ett extra scoutläger. Han kommer hem idag, har paddlat kajak och trampat dressin någonstans väster och norr om Vänern.Så har jag målat virke till en blivande portal vid vår lilla grind. Forsythiabuskarna har vuxit sig stora och de (få) gånger det regnat böjer de sig blöta över grusgången så att man (läs maken från parkeringen) inte tar sig fram torrskodd.Min bror har firats med traditionell vinbärs- och marängtårta. Han fyller år imorgon, men eftersom han bor ute på vischan firade vi honom i lördags. Han var förhållandevis pigg och nöjd med dagen, trots att han haft en flimmerattack på fredagen. Ett av hans barnbarn skulle bo kvar över natten, så de fick det säkert mysigt när alla gäster åkt.Söndagen ägnades åt att sätta panel över den gamla fläckiga tapeten på verandan, det blev så fräscht och snyggt! Ovanför fönstren har maken specialbyggt en hylla, den kom också på plats. Lite större och bastantare än jag velat, men när gardinkappan kommer upp kanske det ser okej ut ändå.

Hon är liksom kräsen, den här beställaren!

14 kommentarer:

Annette sa...

Du är helt otrolig, kan du skicka över litet av din energi åt mitt håll? :) Er trädgård är alldeles ljuvlig, så lummig och fin, och vilken lyx att ha egna plommon! Jättefin bild för övrigt. Och så gott det låter med lakrits och kardemumma i sylten! När jag växte upp hade vi överflöd av bär och frukt, och jag tog det för givet. Nu inser jag vilken rikedom det är att ha tillgång till egenodlat. Jag skulle kunna säga lyckos dig, men eftersom jag vet hur mycket arbete det ligger bakom så gör jag inte det, snarare bra jobbat!

Tårtan ser underbart god ut. Sötar du bären, eller äter ni dem naturella på tårtan? Vinbär har vi faktiskt, men jag tycker att de är litet sura, så efter att ha frusit in en del, så gör jag mig populär hos hönsen med dem, de är galna i vinbär. Svarta vinbären har vi bara ätit från busken i år, vi har fortfarande kvar i frysen sedan förra året. Vi äter väldigt litet sylt och gelé, och dricker nästan aldrig saft, så jag vet inte riktigt vad jag skall göra med dem.

Skall bli spännande att se hur portalen blir när den är klar :) Ha en fin vecka!

Violen sa...

Ingen brist på sysselsättning den här veckan heller! Numera har vi ingen trädgård bara en liten odlingslott intill vår bostad. Haren hjälpte oss så att vi slipper skörda morötterna vi sådde i våras medan vi till vår överraskning har kunnat plocka vaxbönor. Kanske blir det några tomater om vädret är hyggligt framöver. Har inga gröna fingrar så jag blir glad över minsta lilla.

anemonen sa...

Åh jag önskar att jag hade en bråkdel av din härliga energi. Fast jag har haft det en gång i tiden.Åldern tar nog ut sin rätt på mig numera. Värken sliter och artrosen i lederna gör att inget är roligt för det gör ont och jag är valhänt (tappar saker och är fumlig) numera. Trist men jag kan läsa och släktforska så det gör jag numera desto mera även om jag gärna hade hantverket mer än jag gör. Tänkte på ditt mullbärsträd som du införskaffat. Det växte ett på Liselund på Mön. Härligt jag håller tummarna att du får många bär en gång. Jag vet inte hur de smakar men de ska vara nyttiga har jag för mig jag hört. Tack för kommentar hos mig och du det var ljuvligt på Mön och vi längtar tillbaka för att se än mer.

Beppan sa...

Åh så många järn i elden! Fullt upp ser jag. Vilken energi!
Kul med mullbärsträd. tyvärr inte något som trivs hos oss. Hade förmånen att bo på en gård i Sydfrankrike för några år sedan där vi fick plocka hur mycket mullbär vi ville. Trädet var enormt.
Och vilken plommonskörd!

Eva Trillian sa...

Så mycket fint och så mycket gott! :)
Så många plommon! Det gäller att hinna med att ta hand om dem alla!

Stare Ström sa...

Oj vilken aktiv vecka!

Helen sa...

Jag förstår att du inte hunnit blogga under veckan med allt som du gjort! Jag önskar jag hade hälften av din energi och inte en valp som kräver 90% av min uppmärksamhet men det blir nog bättre tider när hon vuxit på sig. Lite energi hoppas jag också att få någon gång :)

Veronica sa...

Herreguud! En vecka utan bloggande?
Så här års blir jag glad om jag får iväg ett blogginlägg i månaden!
Känner jag inte har tid, denna trädgårdstid...
Vintern är den perfekta bloggtiden :D

Kram

Veronica

BP sa...

Håller helt med Annette och undrar hur du orkar. Hur kan man vara så otroligt aktiv och dessutom produktiv hela tiden???? En gåta för mig helt enkelt!

Plommon gillar jag skarpt och minns att min mamma gjorde ungefär så du - gjorde sylt av skörden, men hon lät bli att tillsätta kardemumma och lakrits. Tack och lov - ogillar båda.

Vi var också på en mycket lyckad kräftskiva i lördags med riktigt goda kinesiska kräftor som verkligen motsvarade olika testresultat. Hoppas era kräftor också blev succé.

Anneli - A'la Foto sa...

Ja vi har också rekord med plommonen men här är det så många som plockar jag så jag får vara glad om jag får ett par! Jag skulle gärna ha mer för att göra massor olika saker! Inlagda plommon är bland det bästa jag vet.

KajsaLisa sa...

Hinner inte med att blogga! Tycker du verkar hinna med en massa och ta fina bilder till bloggen dessutom.

betty-NZ sa...

It looks like you are keeping busy and those berries are making me hungry!

Mias Mix sa...

Du har hunnit med massor under veckan! Och det resuslterar i så fina alster. Spännande med det där fönstret. Och bra med återvinning! Hoppas det går bra med lilla nyplanterade trädet.

Unknown sa...

Du hinner med så mycket!
/Kiki