05 augusti 2016

Vilse i Roslagens famn


Vi körde fel, väninnan och jag, när vi gav oss ut på Roslagens småvägar. Pratade för mycket, såklart. Det var ju ett tag sedan vi sågs senast.
När vi så hamnade rätt igen insåg hon att vi var precis vid Heliga Birgittas bönegrotta. Jag visste inte att det fanns något som kallades bönegrottor, men här är den! Inte så mycket en grotta, utan mer en öppning mellan stora stenblock. En öppning som dessutom gjorts större genom sprängning. Då fick den också planare golv.
Undrar hur den såg ut på Birgittas tid.Nästan timme efter beräknad ankomst var vi i alla fall rätt, vid Café Drömkåken nära Edsbro. Både Razzy och Annette har skrivit om stället och visat bilder därifrån, så jag har länge vetat att jag ville få komma dit.

Vilken orgie i pasteller! Som att kliva in i ett moln av sockervadd.Och så otroligt mycket prylar! Gamla och nya, "naturella" och målade. Det fanns verkligen saker precis överallt!Och den konsekventa pastelliga färgskalan gjorde att det fungerade. Vi var många som fotograferade och bara sa oj, kolla, men titta där ...Självklart var bakverken också i pastell, i alla fall en del av dem.Andra var överdådigt dekorerade med bär, blommor och spritsad gräddeeller en hel påse Polly!Som tedrickare tycker jag att det är viktigt att ett fik har rejäla tebaljor och jag blir självklart extra glad om de är snygga. Som här!Vi satt inne, men det fanns gott om plats att sitta utomhus i olika typer av möbler.
Och överallt denna otroliga kitschiga blanding av prylar! Lite starkare färger ute än inne, tycker jag.En plastig rosenslinga som denna runt vagnen, fanns även runt den stora spegeln inne på toaletten.

Ja, det var minsann en upplevelse! Men dessutom var det vi åt alldeles suveränt gott och snyggt serverat, så det här caféet kommer att få ett eget smultronställe-inlägg i min andra blogg. Ska bara sova och jobba lite först.Från Drömkåken tog vi oss till Rånäs slott där det är konstutställning i slottsparken. Ja, den här soffan är därifrån men den hade faktiskt kunnat stå vid Drömkåken!

Jag visar ett axplock av konstverken, men vill ni veta vilka konstnärerna är får ni ta er dit!
I en byggnad bredvid slottet fanns café med konstutställning på övervåningen. Den konsten tyckte jag och väninnan var snäppet roligare än den ute i parken.

I samma byggnad såldes även en del konsthantverk, så jag passade på att köpa ett av Kiki Freeses snygga handtryckta kuddfodral!Vi åkte via Fasternas kyrka varifrån man kan se Mörby slottsruin. Kyrkan är delvis byggd av stenar från slottsruinen som ansågs för dyrbar att restaurera i början av 1700-talet och sedan förstördes av en brand. Bilder visar hur pampigt det varit, tänk om det hade fått stå kvar!Lite extra försiktigt körde vi hemåt, vi hade passerat en trafikolycka efter Drömkåken. En olycka som krävde tre ambulanser och brandbil. Som tur var fanns en liten grusväg intill som tillät passage utan att vi behövde se detaljer från olycksplatsen.

Ja, se det blev en heldag det. Och jag är fortfarande mätt efter Pollykakan!

13 kommentarer:

Anonym sa...

Så trevlig utflykt och fina bilder!/ kattila

Paula i pörtet sa...

Vilka kontraster det blev på dina utflyktsmål! Efter pastelliga karameller och häftiga konstverk skulle jag gärna ha vilat ögonen i bönegrottan! Tack för turen!

Razzy sa...

Underbar utflykt och vad glad jag blir att ni gillade underbara drömkåken 😀

Razzy sa...

Underbar utflykt och vad glad jag blir att ni gillade underbara drömkåken 😀

BP sa...

Har också läst hos Annette om Café Drömkåken. Lite för puttenuttigt och pastellfärgat för min smak och alldeles för många pryttlar. Men absolut en rolig idé - annorlunda. Å bakverken var ju också i en klass för sig.

Konstutställningen gillar jag dock skarpt, både konstverken untomhus och inne. Känner några av konstnärerna ganska väl, då de har ställt ut på mitt jobb.

Nette Cecilia sa...

oj så kul resa du bjuder på ,tänk vilken idérikedom som finns,trevlig helg ,Nette

Unknown sa...

Tack för länk och valet av inköp. Mycket bra tips om hållplatser på vägen till Rånäs Slott. Ska nog följa dina spår och ta mig en sväng.
/kiki

Janicke sa...

Ja jisses, va mycke pastellprylar, jag skulle nog ha satt mig utomhus ...

Rånäs mer min tekopp, den där glada vovven med musik på nosen vill jag ha!

Tack för turen!

Vonkis sa...

Men men. Drömkåken verkar ju vara helt ljuvligt. Måste försöka komma dit någon gång. Och den där påfågeln med blått i fjädrarna, undrar om inte den skulle göra sig på min balkong :-)

Eva Trillian sa...

Åker man aldrig fel får man aldrig se något nytt :( gammalt familjecitat!

Vilka fantastiska ställen du hittar :)

Annette sa...

Så roligt att du besökt de platserna :) Skönt att höra att du inte blev besviken, ibland får man så höga förväntningar efter allt man hör och ser hos andra. Jättefina bilder, både från bönegrottan (som ju egentligen inte är en grotta), Drömkåken och Rånäs slott. Ja, ni såg ju slottsruinen också! Vilken rejäl sightseeingtur ni var på! Kul att ni läste och tittade på skyltarna över hur Mörby slott såg ut en gång i tiden. Man kan gå längs åkerkanten bort till ruinen om man vill, men jag tror att själva ruinen är stängd på grund av rasrisk just nu. Förra sommaren hade de en guidad visning, tyvärr missade jag den, men jag var där och fotade en mulen morgon efter att jag lämnat barnen i skolan.

Jag läste om olyckan, och man undrar ju alltid hur det går, om alla klarade sig. Du kanske också undrar, eftersom du passerade där, så här kommer en länk: http://norrteljetidning.se/nyheter/nyheter/1.4134321-en-svart-skadad-vid-allvarlig-krock

Ha en fin kommande vecka!

Anonym sa...

Underbart inlägg men fantastiska bilder. SÅ sugen jag blev på att besöka platserna. Allra mest Café Drömkåken! Ser alldeles underbart ut. Ska nog in och kolla deras öppettider... Ha det riktigt gott!

Mias Mix sa...

Wow vilket ställe! Såna där pasteller skulle jag aldrig kunna tänka mig hemma men är helt underbart att se i sin rätta miljö, som här! Kul! Och ibland kan det ju bli bra att köa fel :)