01 augusti 2016

Husmorshemester


När familjen åker på sitt årliga scoutläger får jag värdefull egentid, jag brukar kalla den för min husmorssemester! Ibland åker jag iväg med väninnor, vi har bl a varit till Mosel- och Rhendalen, Bryssel och Prag. Jag kan också försöka arbeta av mina dagar i butiken, men i år blev det inte riktigt så eftersom vi bytte arbetsdagar lite hit och dit. Jag är alltså hemma alldeles själv!

Hemester.

Husmorshemester.

Och nog är jag husmor alltid, för här finns så mycket att skörda och ta hand om!
Plommonträdet har redan gett 13 kilo plommon som jag kokat marmelader på, i tre olika satser. Och ändå syns det inte på trädet! Det sitter säkert minst lika mycket till där! Puh, jag är dessutom sådan att jag inte kan låta något gå till spillo ...Sedan är det squashen, 10 stora frukter att ta hand om. Fyra av dem färsfyllde jag i onsdags när hela familjen samlades för middag. Mangold, sockerärter, persilja, hallon, vinbär, krusbär ... listan kan göras lång. Så vad gjorde jag? Köpte en hög med aubergine billigt på Lidl! Sedan har jag gjort en stor plåt med vegetarisk moussaka - den blev oerhört ful men ännu godare! Klart värd alla moment! Jag har också kokat ihop en grönsaksbas, typ ratatouille. Vinbären blev saft, hallonen äts upp och krusbären - ja, de står visst kvar i kylen fortfarande ...Men igår stod jag större delen av dagen och jobbade med mitt glas. Jag har sålt hyfsat bra i butiken denna månad och behövde fler änglar och segelbåtar. Nu är halva ugnen fylld, ibland är det faktiskt lite jobbigt att ha så stor ugn ...Så, tänker ni, hade hon inte ryggproblem? Borde hon kanske vila? Jomen jag har som ett halvt ryggskott, på högra sidan. Vissa rörelser kan jag inte göra, men stå och gå fungerar utmärkt. Att sitta går hyfsat, men jag måste tänka på hur jag reser mig - för det är då det gör så himla ont! Jag har en stationär dator och det har hänt ett antal gånger att ryggen knäppt till just när jag reser mig från den, alltså drar jag mig väldigt för att sitta här. Nu idag, kändes det riktigt bra i ryggen så jag bestämde mig för att köra. Ska bara tänka på hur jag reser mig upp sedan. Håll tummarna för att det går bra!

15 kommentarer:

Violen sa...

Semester och semester, du får mycket gjort på din husmorssemester! Måste kännas bra att ta vara på frukt och grönsaker!
Håller tummarna för din rygg, var rädd om den!

Janicke sa...

Jag säger bara puh! och håller tummarna för din rygg.
Flitiga du. Själv njuter jag just nu av att göra så lite som möjligt.

Eva Trillian sa...

Håller tummarna :)

Annette sa...

Ryggskott som gör så ont... hoppas att du är bra snart!

Det låter så mysigt med alla grönsaker, frukt och bär som du skördar och tar tillvara. Här har vi vinbär och krusbär. Vinbärsbuskarna plockar jag av varje dag till våra höns, de är galna i de röda vinbären :) De svarta äter vi av direkt från busken, men jag skall plocka och frysa in och ha i smoothie sedan. Vad jag skall göra med krusbären har jag ingen aning om, vi äter aldrig kräm och knappt paj. I går var Jackie, vår yngsta dotter, på kalas. Då fick vi med oss en jättestor zucchini hem, jag funderar på att göra zucchinisoppa av den, med parmesanost, vitlök och basilika.

Svar: Jag gillar konceptet med bakboxarna, men jag har inte räknat på om det skulle bli billigare att köpa sakerna var för sig. Jag bakar inte så ofta, och gillar att få utvalda recept med ingredienser + bakverktyg skickade till mig, som en utmaning :) Det är ekologiska ingredienser de skickar och bakverktygen är av bra kvalitet.

Café Drömkåken är väldigt mysigt och Rånäs slott har en konstutställning som pågår fjorton dagar till, den måste jag också hinna se.

sinneskatten sa...

Oj vilken energi du har, önskar att jag hade hälften av den.

Olga T sa...

Låter ju inte som semester precis. Men att fixa och dona när man är hemma själv är bra, det blir mkt gjort :)

Mia Eggimann sa...

Ja men så himla gott att vara lite själv, det är jag aldrig.

KajsaLisa sa...

Jättemysig entre till huset.

BP sa...

Hemester och hemester. Personligen tycker jag att du har slitit hela helgen - hårt dessutom. Dessutom med sysslor som är mig helt främmande som du förstår;-)
Sol och sommar ska man njuta av i hängmattan (i ditt fall) eller på balkongen (med en bok i mitt fall;-) )

Mias Mix sa...

Men vad jobbigt med ryggont, det är verkligen hemskt!! Hoppas det ger sig snsabbt. Jag brukar böja ryggen bakåt 10 ggr en gång i timmen när jag känner i ryggen. Brukar hjälpa. Hoppas det går över snabbt!
Vad flitig du har varit. Kan förstå eftersom jag är likadan som inte bara kan låta allt gott bli förstört. Plockar ju varenda svamp jag ser i skogen fast jag inte ens äter svamp...
Roligt att du sålt bra i butiken :)
Hoppas du unnat dig lite vila också, en bra bok och en kopp te.

Kan tänka mig att Visby är mycket trevligare längre fram på höstkanten utan massa turister. Har bara varit där på sommaren, helt fel tidpunkt.
Ja denna stad i Kanada var verkligen öde. Idag har vi besökt en buffel-klippa och vandrat i en park. Imorgon åker vi vidare mot Drumheller. Spännande med ett helt nytt land.
Ha det fint och ta hand om ryggen!

Mias Mix sa...

Jag igen.. glömde svara på frågan om bröllop. De ska gifta sig 19 augusti nästa år. Ska bli hur roligt som helst! :)

Unknown sa...

Effektiv husmorssemester må jag säga. Verkligen imponerande att du tar till vara på allt!
Att röra sig brukar väl vara bra för att häva ryggskott.
/Kiki

Vonkis sa...

Oj oj vad grejer du gjort, men det är ju en viss tillfredsställelse med att ta hand om det som växer i trädgården (eller på balkongen). Skönt att ryggen är bättre.

Min blogg ja, jo det är en salig blandning i den , det håller jag verkligen med om :-)

Helen sa...

Otroligt vad du är duktig!! Jag förstår att det känns skönt efteråt och jag vet hur rik man känner sig när frysen är full av saker man odlat eller plockat själv och kan ta fram under resten av året. Tyvärr har min ork att fixa med sån't nästan helt försvunnit men det kanske blir bättre tider nån gång i framtiden.

Anonym sa...

Åh vad jag blir imponerad, inspirerad och väldans avis... Kanske inte på ryggskottet... Att vara halvt 100% är inget vidare men att du gör så himmelens mycket trots allt. OM jag bara hade den energin. Nu har jag ju beslutat mig för att bli nattsyrra igen och förhoppningsvis kommer jag att få min energi tillbaka. SOM jag längtar till 5/9... DÅ blir det enbart natt igen :) :). Ha det så gott!!