06 april 2017

Vardagar med glas, böcker och Jamies svenska köttbullar


Så fina lockar kramade frisören (som ursprungligen är gymnasielärare i matematik från Mosul) fram ur mitt nyklippta hår som inte är så rött som det ser ut på bilden. Efter att jag tvättat håret har det tyvärr återgått till det normala pudelkrullet.I tisdags kunde jag äntligen få upp värmen i lusthuset och duka där för glaskurs. Under vintern håller jag kurs i matsalen inne och då händer det att en liten glasbit blir kvar i mattan. Här ute har alla skor på sig, så det fungerar mycket bättre.Fyra kollegor från mina söners gamla förskola skar glas och skapade i tre timmar. Alla gjorde helt olika saker, det är alltid så roligt att se!Vi tog fikapausen i matsalen där de kände igen många av barnens alster från påskpysslandet en gång i tiden.När de gått laddade jag om för kvällens tjejmiddag. Vi hade valt temat Jamie Oliver och om han kan fixa maten på en kvart så ska det väl inte vara så stressigt? ;-)Till fördrinken hade jag valt de icke-Jamieska ostfyllda smördegspuffarna som finns färdiga för gräddning på Lidl. Men jag serverade dem i en hederligt knyckt tygservett från hans restaurang i Covent Garden.Bordet dukade jag i totala mönsterkrocken, ibland kan ju det också vara kul. Typ.
L stod för förrätten, en tomatbruschetta. Fräscht och gott!Jag hade slängt ihop Jamies "svenska köttbullar". Vet att jag såg teveprogrammet när han lagade rätten och tänkte att han är ju inte klok. Vadå svenska? Nu insåg jag att ska jag någonsin prova receptet är det till denna middag när jag vet att vi ändå blir mätta av förrätt och efterrätt ...

Detta är blandfärs kryddad med dill, rullad till köttbullar som steks i olja med kumminfrön. Bara där känner man ju smakkrockarna, eller hur? Men. När bullarna fått fin färg häller man i en slatt vodka och tänder på (lågorna blev meterhöga). Krydda sedan med fyra teskedar (det är mindre mängd än vodkan) lingonsylt och lite grädde. Dekorera med mera dill och ringla över naturell yoghurt.

Visst låter det svenskt? Det är inte slut än.

Köttbullarna serveras med ris uppblandat med kokta rotselleritärningar och bladspenat. Det ni!

Men jo, det var gott. Väldigt udda kombination av smaker, men gott. Jag kommer nog inte laga rätten igen.

(Till efterrätt serverade U en citronpaj - den var god!)Igår jobbade jag i Gamla Stan. Pockethexan och hennes man Oumberlige Peter hälsade på och hade med sig lite nya böcker att recensera. Jag hälsade självklart från dig, BP
När jag visade bilden på böckerna på Facebook reagerade Susjos direkt för hon ville läsa en av böckerna, så den ska hon få när jag är klar.

Och idag packar jag.

6 kommentarer:

Mias Mix sa...

Superfina lockar!!! Men de där köttbullarna lät verkligen inte goda!

Annette sa...

Vända hem har jag läst och skrivit om hos mig, den tyckte jag väldigt mycket om. Kommer du att skriva om den här i bloggen?

Intressanta rätter, särskilt köttbullsrätten. Vågat att prova den med de kryddorna och kombinationerna, men apropå böcker så är det väl så man är en banbrytare (ny bok som kommer i dagarna) och utvecklas :)

Jättefint med lockarna och även rödtonen. Ibland färgar jag håret strawberry blonde, och gillar den tonen väldigt mycket, men tyvärr sitter inte rödton i särskilt länge och då blir jag snål och låter det vara ;)

Hur har det gått för dig? Själv fick jag ju besked om att jag har inflammation i magsäcken (sedan hann de inte se mer, eftersom jag inte alls var så kaxig som jag trodde, och drog upp slangen med kameran... fyra gånger). Men receptfria Omeprazol är suveräna och hjälper mot hjärtat som rusade och bröstsmärtorna, så jag tror att för min del var det inte hjärtproblem utan magproblem, igen. Men för säkerhets skull ville de kolla långtids-EKG också.

BP sa...

Vilket otroligt vackert hår du har! Avis - moi?! Jo, på riktigt!!!
Har alla kokböcker av Jamie samt en signerad meny av hans restaurang Fifteen i London. Men att kalla den köttbullsrätten för svenskt är väl att ta i. Okej, vi är galna i Ikea köttbullar och dill - fast inte i en och samma rätt. Å vodka på det - det borde i så fall varit hembränt;-) Riset däremot låter riktigt spännande - om man gillar rotselleri vill säga.

Kul att du hälsade Peter från mig:-) Stort tack för länken också:-)

Vonkis sa...

Du får sluta med att tvätta håret när du varit hos frisören nästa gång :-)

Hederligt knyckta saker från restauranger, det är bra skit det.

Eva Trillian sa...

Det är kanske dags att revidera det där med vad "svenskt" är ;)

Pockethexan sa...

Det är verkligen kul att se vad andra länder tycker om vår mat. Jag såg programmet i julas med bagerskan från Hela England bakar och hon verkligen älskar våra lussebullar; Men vem gör inte det!?

Kul att det är fler som vill vara med och recensera mina böcker som jag var och lämnade till dig. Ska bli riktigt spännande att få läsa vad ni tycker om dem! <3

Kramis från Pockethexan