Sidor

13 augusti 2021

Tjolöholm - vilket slott, vilken miljö!

Vår västkustresa var inte slut i Tollered, utan vi skulle vidare söderut! Under de tre år äldste sonen bodde i Göteborg tänkte jag flera gånger försöka få till ett besök på Tjolöholms slott, men det fanns aldrig tillräckligt med tid. Nu bokade jag biljetter till kl 11 och i god tid körde vi dit för att jag skulle hinna gå runt i allmogebyn som ligger nära parkeringen innan det var dags för själva slottet.


Ojojoj, vilket frosseri i Arts and Crafts och nationalromantik! Så vansinnigt gulligt och välskött att se idag, men säkert inte lika gulligt när husen fungerade som arbetarbostäder. Lars Israel Wahlman var arkitekten och husen byggdes 1902-1904. Nog känner man igen stilen även från Lilla Hyttnäs i Sundborn?

De prydliga trädgårdarna med sina växtstöd av återbrukade grenar är designade av John Taylor.

Varje bostad var på 50 kvadratmeter, med ett rum och kök. Här kan man hyra ett hus och bo!

Om ni läst mina inlägg från Sundborn och Bergööska huset i Hallsberg, så förstår ni säkert att jag var i sjunde himlen här. Och bättre skulle det bli!

Nu närmade vi oss slottet som även det är inspirerat av Arts and Crafts. Här låg en herrgård när det svensk-brittiska paret Dickson köpte egendomen. Detta revs och Wahlman, som kom på andra plats i arkitekttävlingen om ett nytt slott, fick uppdraget att bygga sitt "Hobgoblin".

Det stod klart samtidigt som arbetarbyn, byggt på bara sex år!

Nu skulle vi snart få gå in, första tid för dagen var kl 11 och eftersom visningarna är inställda under pandemin skulle vi få gå runt själva.

Men först hann vi titta på slottet även från sjösidan. Trädgården är också planerad av arkitekten.

Vilken pampig borg!

Så fick vi gå in. Äntligen. Och eftersom jag och maken var först in genom dörrarna fick vi en stund helt och hållet för oss själva, utan störningar. Å andra sidan skulle nog mina hyperventileringar över allt fantastiskt hantverk snarare stört övriga besökare ...

Jag är så tacksam över att vi fick gå runt själva och riktigt nörda in oss i alla detaljer. Med guide hade jag nog inte hunnit se ens en tredjedel.

Nu pågick också en utställning med de kläder som använts i teveserien om drottning Victoria, som vi sett och uppskattat. Jag kunde riktigt se skådespelarna i kläderna!

Biljardrummet var ett rejält rum med många sittplatser, här skulle man lätt kunna spela en omgång.

I taket över biljardbordet fanns ett blyinfattat ljusinsläpp, förutom den magnifika lampan.

Jag har en förkärlek för den tidens lampor (också), så jag skulle kunna göra ett helt inlägg om alla olika lampor som fanns här. men ni slipper nog det.

Alberts kläder från teveserien och en lite väl prålig golvlampa.

En mysig vrå i biblioteket. Både lampa och blyinfattat glas ...

Jag struntar nog i biljarden och sätter mig här istället!

Jo, jag skulle kunna göra ett inlägg om alla strömbrytare också. Nästan varje rum hade en egen design. Dessutom med en annan design på knappen där man kallade på tjänstefolket!

Det gällde verkligen att titta överallt!

I ett torn fanns en liten arbetsplats

som självklart hade en platsbyggd svängd bokhylla med radiator.

Ljusinsläpp var viktiga, även om vissa vrår kändes lite ...eh ... knepiga.

Jag lämnar resten av bilderna utan kommentarer, men klicka gärna upp dem och njut av alla detaljer, allt fantastiskt hantverk!











Efter vår timme i slottet tog vi stigen genom skogen för att äta lunch. Jag hann få två fästingar på den korta promenaden. Ingen hann däremot fastna, tur för dem!

En mumsig räkmacka vid storstugan i allmogebyn, den satt finfint!

Så fanns där en kyrka också. den ritades av Hans Hedlund och var förvånansvärt trist inuti i jämförelse med allt vi sett.

Vi satte oss i bilen och körde vidare söderut, mot ett världsarv. Men det kommer i nästa inlägg :-)

10 kommentarer:

Carina sa...

Kul att ni gillade slottet, jag har aldrig varit inne. Men det är känt för att vara lite knasigt, extra allt. Trädgårdarna ser fina ut kanske ska besöka för att se dem. Det finns ett litet ställe där det växer svart trumpetsvamp i skogen utanför :)

Kram, Carina

BP sa...

Ett helt fantastiskt slott, speciellt utvändigt. En väldigt "udda" byggstil. Förstår inte varför den för mina tankar till Gaudi, för slottet liknar inte nåt av Gaudis verk, men ändå.
Interiören - ja, jag förstår att du var i sjunde himlen. Du älskar ju sånt:-)

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Ja men vilken tur att du besökt Tjolöholm, du är ju mästare på att visa intressanta bilder. Har njutit av rundvandringen du bjuder på. Fastnade naturligtvis först bland de röda små husen. Och att det går att bo där, det skulle definitivt inte vara fel. De små röda husen känns väldigt svenskt men när jag sedan ser bilderna på slottet och trädgården så känns det nästan som jag förflyttats till England. Arts and Crafts ... ja men det älskar ju jag. Tänk att jobba på distans vid den lilla arbetsplatsen. Men vissa platser verkade lite besvärliga att möblera, den skarpa vrån var en utmaning.

Kram och ack för rundvandringen!

Vonkis sa...

o, skriv ett inlägg om lamporna!

Och ett om blyinfattade glas.

Men vilket ställe ni besökt. Hur länge fick man gå omkring där inne?

Ser fram mot fortsättningen :-)

Violen sa...

Ett helt fantastiskt slott! Finns hur mycket som helst att se och förundras över. Jag var där för några år sedan och är glad över att få återuppleva besöket genom dina bilder.
Ha det bra! Kram!

Janicke sa...

Vilken miljö! Men att putsa fönstren i de små husen ...
Här skulle jag kunna bo en vecka för att utforska både slottet och den omgivande naturen. Verkar vara ett toppenställe!
Tack för fin rundvandring!

Mia Eggimann sa...

Verkligen ett riktigt fint slott, det skulle jag vilja besöka.

Maribel sa...

Hej Anni!
Har bara sett slottet från utsidan på avstånd. Ser ut att vara värt ett besök. Spännande med alla detaljer.
Ha det gott /Marika

Kristinas oas sa...

Fortsätter att följa i dina fotspår i sommar... :) Vi stannade till vid Tjolöholm tidigare i somras efter din rekommendation. Var dock inte inne i slottet, utan gick bara en stund i trädgården, men den var så fin så. Hoppas komma tillbaka en annan gång när jag har mer tid och titta invändigt, alla dina bilder gav definitivt mersmak! Så många fina detaljer att bli stjärnögd över. För min del får du så gärna visa mer en annan gång.
Kram Kristina

Mira sa...

Åh, vad jag blir avundsjuk! När vi var där var det inte tillåtet att fotografera inomhus...