26 augusti 2021

Träffa släkten, njuta glaskonst och tanter med väskor

Fortsätter inläggen om vår road trip till (Västkusten och) Skåne. Tidigare inlägg finns här.

Efter räkmackan i Ålabodarna körde vi vidare söderut till mammas halvsyster utanför Bjärred. Hennes man är trädgårdsintresserad, så här har vi alltid mycket att titta på. I år växte träden nästan ihop till ett valv över den smala vägen.

I växthuset mognade persikorna.

Vi hade inte setts sedan pappas begravning, men har haft tät kontakt i hela mitt liv eftersom min halvmoster bara är året äldre än jag.

Nu bjöds vi på grillat under deras nya pergola.

Efter middagen gick vi en promenad i det lilla samhället som kommer att växa de närmaste åren då de ska få en järnvägsstation! Detta är dock kyrkan.

Vi kikade runt på gravstenar och ville minnas att denna finns med i en text av sångaren med samma namn.

Det var en fantastiskt fin kväll!

Vi sov över i deras gästrum och nästa morgon kunde vi packa in det som egentligen var anledningen till att hela denna resa gjordes - ett barskåp som Lillhunken köpt på Tradera! Han har jagat ett skåp som liknar det vi själva har, men de har varit svåra att finna. Det han såg på Blocket i Stockholm låg ute för 1.000:- men såldes för över 10.000:-. När det dök upp ett i Svalöv sa jag till honom att bjuda och efter vinsten ringde jag min släkting för att höra om de kunde tänka sig att hämta och ta hand om det åt oss tills det var möjligt att resa.

Hade de inte kunnat hämta det, så hade det blivit en snabb resa ToR för oss tidigare. Nu fick vi chansen att träffa massor av vänner och se massor av kultur! Win-win!

För vi fortsatte till Bosjökloster, mellan sjöarna mitt i Skåne. Här var det glaskonstutställning i trädgården, med häftiga skulpturer av Orranäs glasbruk!

Jomen ni fattar ju!

Eller hur?

Återvänder till dessa ...


Även om de är läckra i annan färgskala också

Här finns en tusenårig ek. Tänk vad den har fått uppleva! Nu är den en biosfär för över 1.500 olika arter.

Här fanns också Susanna Arwins utställning om Den svenska tanten i olika former; som staty, screentryck på tyg, porslin, målningar och som en armé i likhet med den kända kinesiska terrakottaarmén.

Att vara tant har inget med det yttre att göra utan står för trygghet, fundamental enkelhet, rättframhet, civilkurage mm.

Susanna Arwin och Orranäs glasbruk hade också samarbetat och gjort de läckraste handväskor i glas!Från Bosjökloster körde vi till Åhus

där vi träffade mammas halvbror med fru och mumsade räkmacka på gästgiveriet. Det här blev ett passande spontanmöte, för jag hade inte berättat att vi skulle till Skåne men jag hade tagit med en akvarell till min halvmorbror ifall vi skulle träffas. Akvarellen hittade vi när vi röjde i mitt barndomshem, det visade sig att pappa målat av morbrors hus i Simrishamn.

Nu passade en lunchträff i Åhus perfekt för oss alla och de blev väldigt glada över akvarellen!

Kl 15 hade jag bokat in oss på visning hos den kända spritmärket, något som maken (faktiskt) fått önska i reseplaneringen.

Vi såg att tidigare grupper gick en vända utomhus och jag är glad att jag tog denna bild på dem

för när vi sedan gick runt var vädret inte lika bra ...

Turen var proffsig men väldigt reklammässig. Den avslutades med att vi fick göra drinkar, Cosmopolitan med eller utan alkohol. Jag sällskapade med maken och gjorde en alkoholfri som var jätteäcklig. Fast jag var tydligen den enda som inte drack upp.

Färden gick sedan vidare norrut, men det blir i nästa inlägg :-)

6 kommentarer:

BP sa...

Det verkar som alla i din släkt är både trädgårdsintresserade, konstnärer och konsthantverkare. Det måste ha gått i arv;-)

Glaskonsten var helt magnifik, speciellt gruppen med flammor som inte var blå.

Det där med drinkar har aldrig varit min grej, för de flesta är äckligt sliskiga och alldeles för söta. Men en Mojito utan sockerdricka och farinsocker går absolut ned;-)

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Men tänk så lyckat det kan bli, bara för att det såldes ett barskåp i Svalöv på Blocket.
Bosjökloster, där har jag varit men då fanns ingen utställning. Vilken jättefin glaskonst. Förstår att du återvände flera gånger till de blå men jag tyckte nästan bättre om de i den andra färgskala, kanske för att de var placerade i en grupp. Så snygga!
Lyssnade igår på Thåströms "Bara om min älskade väntar" så det kändes som ett sammanträffande att se gravstenarna.
Utställningen om den svenska tanten skulle jag viljat se. Känner ju igen damen med väskan och kul idé med tanterna som armé. Terrakottaarmén såg jag när den var på besök i Stockholm men tantarmén hade varit rolig att se.
Synd på vädret vid Absolutvisningen ... och synd att drinkarna inte smakade.
Och då får vi se var ni hamnade när färden gick vidare norrut ...

Kram och fin fredag!

Violen sa...

Så många vackra glasföremål, en ren njutning för ögat! Bara att se dem "live" vore värt en resa.
Ha det gott!

Maribel sa...

Hej Anni!
Vilken lyckad tripp. Träffa släktingar, och se glaskonst. Förstår att ekorren och de blå blev favoriter. Jag gillar de tre med lite ovanlig färg, och så tanten, förstås.
Trevlig helg /Kram Marika

Susjos sa...

Jösses så mycket glaskonst, förstår att du njöt. Jättefina alster!
Du måste ha glömt vodkan i din drink, det var väl därför den inte smakade gott, hihi! Skojar bara!
Ha en fin fredagkväll, trots allt regnande!!!
Kram!!

Vonkis sa...

Det är inte utan att jag blir lite nyfiken på hur ert barskåp ser ut.

Jag har sagt det förr och säger det mer än gärna igen, jag älskar tanter, det är något av det bästa vi har!

Glaskonsten var fantastisk. Tänk så mycket olika former man kan skapa av glas.