Sidor

06 april 2022

Keramiken är hemma, felbränd men okej


Igår hämtade jag hem all min keramik. Allt var faktiskt klart, så dragväskan blev redigt tung.

När jag var för att glasera mina saker visade det sig att en hel del blivit felbränt, det hade gått i en glasyrugn istället för en skröjugn. Detta innebär att godset krympt och inte tar emot glasyren. Ingen hade berättat att det skett och sakerna som varit i ugnen var spridda över lokalen. Man kan ju tycka att den som tömt ugnen skulle ställt allt felbränt på ett och samma ställe plus skrivit en lapp om det inträffade så vi vetat om det! Nu var det en av de andra kursdeltagarna som visste att det hänt, inte ens vår kursledare hade koll.



Det här huset hade drabbats. Nu fick det hettas upp till 100-150 grader och sedan fick jag pensla på den transparenta glasyren när huset var varmt. Ni kan se hur flammigt allt blivit!

Hade jag inte redan haft engobe på utan velat ha blå glasyr, så hade det inte fungerat alls. Jag har flera andra saker som skulle få turkos och blå glasyr, men de är helt misslyckade och är inte med på bild.



Detta lilla hus drabbades också.



Jag vet ju att mycket kan gå fel när man jobbar med leran, men tycker att det är trist när det inte är mitt fel men jag som får betala.



Mina hortensior hade gått i rätt ugn och fått vit glasyr.



Mitt snöflingefat med inkavlat spetsduksmönster och kant av snöflingor har också fått vit glasyr.



Här syns snöflingorna lite bättre.



Lyckade blev också de två faten med spetsduk och engobe. Det här hade gått i rätt ugn,



men det här i fel, så det har fått penslad transparent glasyr.



Här har jag bara vikt upp ytterkanten, på det andra har jag använt en gipsform.



Mitt lite säregna fat där spetsduken användes som schablon blev helt okej. Lite knasigt, men okej.



De röda blommorna i hörnen höjer knasfaktorn.




Av de överblivna bortskurna kanterna hade jag gjort dessa sneda burkar. Kunde inte blanda engoberad lera med annat, utan fick hitta på något med resterna. Ja, de blev rätt knasiga de också.



Plattorna med glasgowrosen och engobe blev inte alls bra. Kladdiga och fula. Nog är det konstigt att de första jag gjorde, som jag inte var nöjd med, nu är de jag tycker bäst om!? Får se om jag kan bättra på dessa på något sätt.



Här syns det tydligt hur glasyren inte fäster på felbränd lera. Dessa skulle bli turkosa och man kan ana en ton på den vänstra plattan.



En annan burk, men denna är jag nöjd med. (Utom baksidan som ni inte får se.)



Fler ljusmanschetter, de mindre hålen är för små för ljus och kommer att bli bottnar i mina totempålar. Lillhunken gillade den symmetriska i mitten till höger - jag föredrar när det händer lite mer.



Vilket ju bevisas i min mastodontsvulstiga kruka som blev som en näckrosdamm med extra allt när jag målade på den. Nu vet jag att BP fullkomligt storknar, men det gör mig inte det minsta :-D


3 kommentarer:

BP sa...

Hahaha! Tusen tack för den länken:-) Hur har jag gjort mig förtjänt av den då;-) För storknat har jag då inte, inte än i alla fall:-)
Alltså jag förstår mig ju inte på keramik, så jag ser inga fel alls med dina söta hus i början på inlägget.
Snöflingorna är helt okej, men sedan kommer tallrikarna med spetsdukar. En fantastisk idé, men dom hade jag varit missnöjd med, för den blåa färgen har ju bleknat på båda tallrikar. Ja du ser, jag kan ingenting om keramik. Det är mina ögon som bestämmer;-)
Den fyrkantiga plattan som inte är fyrkantig är fräck.
Plattorna med rosorna och de andra blommorna - de har ju hål. Skulle dom hängas i kedjor, eller...
Ljusmanschetterna är söta, men även där är ju den blåa färgen blekt. Men det kanske är meningen;-)
Krukan gillar jag skarpt - annorlunda.
Hursomhelst är det inte roligt att ha "felbrända varor". Vet ni vem som är boven? I så fall är det ju bara att säga till och be henne/honom att stå för en del av kostnaderna. Det borde ju finnas en försäkring eller...
Som du ser har jag INTE storknat - hahaha:-)

Maribel sa...

Hej Anni!
Det var ju tråkigt att någon gjort fel, och dessutom inte meddelat alla. Jag gillar dina hus och fat, och ljusmanchetterna. Hur har du fått så snygga snöflingor på det vita fatet? Vår kurs skall avslutas efter Påsk, med glasering. Minns från förut att resultatet inte alltid blir som man tänkt. Har mest gjort saker till trädgården, så det blir ingen katastrof om jag inte blir nöjd. Vi har i alla fall haft jätteskoj. Tror du är lite för kritisk, Muminhuset är jättefint.
Kram /Marika

Nette Cecilia sa...

allt ser vackert ut i mina ögon men du hade ju tänkt annat . Fina alster ! kramen , Nette