Sidor

08 november 2023

Robert Tatin - en oväntad pärla

Åter till sommarresans bästa dag och den tredje konstupplevelsen. Nu hade vi kört vidare till Cossé-le-Vivien där jag hade spanat in Musée Robert Tatin, sydväst om Le Mans. Tatin var målare, skulptör, arkitekt med surrealistiska och naivistiska drag. Jag hade aldrig hört talas om honom och anade inte vad som väntade.

Museet är en stor park där Tatins bostad låg, huset står kvar och kan besökas men jag hade inte köpt biljetter till det eftersom detta var den tredje sevärdheten av de fyra vi skulle hinna med samma dag. Vägen mot huset och den stora byggnad som ligger intill kantas av 13 stora detaljrika skulpturer, "L'Allée des Géants". Här finns flera kända personer porträtterade.

Vägen leder till detta fantasieggande monster och vi fortsatte åt höger runt vad som såg ut som en stor kvadratisk byggnad. Jag började undra om jag varit dum som inte köpt den extra biljetten?

Helt fascinerad av figurer och mönster!

Att bara cirklar kan bli så spännande!

Så kom vi fram på andra sidan där själva bostadshuset låg, så charmigt. En stor kontrast mot skulpturkonsten vi just sett.

Men vad fanns då i den stora byggnaden? Tänk om vi hade behövt bostadsbiljetten för att se insidan även av den?

Men nej, det visade sig finnas en liten ingång till det som hette Meditationsträdgården.

Vilken upplevelse!

Vem skulle kunna sitta stilla och meditera i denna miljö?

Den kvadratiska gården kantades av manshöga figurer och smågårdar.

Allt var dekorerat, men utan starka färger.

I mitten fanns denna stora damm.

Det gick inte att ta in allt, så mycket att se åt alla håll.

Mellan pelarna fanns rum med konst

och det visade sig att Tatins målningar var minst lika detaljerade och lockande

som skulpturerna.

Här hade jag kunnat gå runt i timmar

för att se närmare på alla detaljer.

Här fanns också den färg som skulpturerna saknade.

Vilken blandning av oväntat starka konstupplevelser vi var med om på en och samma dag, först sagovärlden hos Poète Ferrailleur, sedan fantasyn i den ljuvliga franska byn Rochefort-en-Terre och så detta. Nu skulle vi köra sista biten till hotellet i Le Mans och ladda om för att få dagens fjärde lyckopiller ...

9 kommentarer:

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Det är helt otroligt vilka platser du hittar. Jag har bläddrat upp och ner, fascinerat. Men jag måste nog säga att tavlorna tilltalade mig mer än skulpturerna. Dammen såg fin ut. Och så antar jag att vi kommer att få läsa om dagens fjärde lyckopiller också ...

Kram

Anna i Portugal sa...

Wow vad häftigt och mäktigt! Inte hört talas om den platsen eller den konstnären. Så underbart roligt att få hänga med dig. Jag hade också kunnat gå omkring där länge och bara njuta av alla former.

BP sa...

Har aldrig hört talas varken om orten, muséet eller arkitekten. Men herreguuuuuu så läckra de är skulpturerna och målningarna. Men kan ju klart se att Tatin lät sig stimuleras/influeras av impressionisternas "stil" och även av Picassos och Chagalls sätt att måla. Även lite van Gogh (sista bilden).
Det här inlägget var det bästa av dina semesterinlägg, eller rättare sagt det intressantaste och mest otippade. WOW!!!

Maribel sa...

Hej Anni!
Vilket ställe, fascinerande skulpturer, men gillar tavlorna bäst. Den sista är precis som en van Gogh. Bostadshuset är taget som från en saga och meditations trädgården är helt fantastisk.
Ha det gott /Kram Marika

Anna sa...

Vilka roliga figurer! Dimper ner i Stockholm på fredag ( 17 nov ). Kommer bo på Ersta hotell / konferens. Op 20 nov. Ha en fin helg!
//Kram Anna

Susanne sa...

Wow! Vilken fantastiskt spännande plats. Och så mycket vackert! Ser väldigt välordnat och välskött ut. Alltid kul att hitta nya platser. Tack för rundvandringen :)

Matilda sa...

Dina resor är verkligen något utöver det vanliga! Jätteroligt att få hänga med och upptäcka saker jag inte ens kunde föreställa mig i fantasin! Jag börjar onekligen bli lite sugen på att åka till Frankrike efter dina blogginlägg

Vonkis sa...

Hur hittar du alla dessa platser?

Lena i Wales sa...

Wow, vilket ställe!!!
Jag har hört talas om honom, troligen läst något i samband med att jag brukade passera Le Mans som reseledare, men kunde inte tänka mig detta fantastiska.
Kul med de olika kändisarna han har fått med. Väldigt beskrivande.