Sidor

01 juni 2023

Lite om det som varit

Den största anledningen till att jag varit dålig på att blogga och läsa bloggar har varit min gamla dator. Jag har i flera år haft Lillhunkens gamla speldator och det var minst sagt på tiden att byta ut den. Musen gjorde som den ville: dubbelklickade, släppte markeringar och bråkade rent allmänt. Mellanslagstangenten slutade fungera vilket gjorde att allt jag skrev bara blev en lång radda bokstäver. Jag fick gå tillbaka ord för ord och slå hårt på tangenten för att kanske få till ett mellanslag. Det har varit ett rent elände, faktiskt.

Så åkte jag en vecka till Rivieran och lät mina personliga tekniker äntligen dra igång min nya dator, men allt var förstås inte klart när jag kom hem. Allt fungerar inte som jag vill nu heller, men det är en otrolig skillnad mot förr!

Vad har jag då gjort när det inte varit EFIT-inlägg? Ett axplock följer här och som så ofta blir det ganska många bilder på mat. Ja, jag gillar mat. Och dryck. Och annat.

Det blå glaset på första bilden är Bertil Valliens och finns att beskåda på NK här i Stockholm. I detta smått exklusiva varuhus gick vi runt med två vänner en dag i vintras. Vännerna hade fått i present att göra en Moveat, eller hur man nu ska kalla det. Ett trevligt sätt att få testa olika restauranger, ett koncept som främst finns i Stockholm men även på en del andra orter.

Vår rundtur höll sig helt inom NK och vi började med en suverän kycklingsallad hos AG Kötthandel. Dryck ingår inte, men kan såklart köpas till och då även i halvglas. Annars kan det ju bli lite mycket.

Sedan hade vi inte långt att gå till Melanders fisk där vi fick lite rimmad lax och dillstuvad potatis.

Upp några våningar i huset till Positano och en citronsmakande pasta.

Sedan efterrätt hos Haga Schweizeri där vi mumsade ett litet Afternoon Tea innan vi tog oss ned till NK Bröd och fick var sin bulle att ta med hem. En mycket trivsam eftermiddag i en och samma byggnad! Tidigare har jag gjort samma grej på Söder, men då blev det stressigt att hinna med alla ställen eftersom det var en bit att gå mellan restaurangerna.

I mars fyllde Lillhunken år samma dag som han kom hem från fjällen. Familjen firade med vraps med friterad kyckling/halloumi och hans favorit: prinsesstårta.

Men först fick han åka till Skyddsvärnet för att hämta hem en födelsedagspresent - en gigantisk divan. Att den är vitdammig på bilden beror på att jag strött bikarbonat över den för att försöka få bort lite av cigarettlukten. Här, i öppningen mellan vardagsrum och matsal, har den sedan stått och försvinner inte förrän om en månad när grabben flyttar ut!

Inte så konstigt att jag och maken flydde till Gotland över Valborg! Fast först hade jag ju varit i Frankrike och de bilderna har jag äntligen sorterat igenom så det lär bli några inlägg därifrån.

Nu behövde vi åka och se till huset på ön, så att inga tallgrenar fallit tokigt eller något annat skett under vintern. Tackolov såg allt bra ut.

Men det var en upplevelse att se alla narcisser som mina föräldrar petat i jorden under årens lopp. Dessa syns inte på sommaren, nu bildade de ett rent hav av gula skönheter.

Hockey blev det mycket av under våren, både på plats på Hovet och per tv. Min månadssurf på mobilen tog slut redan 2 maj ...

Vi gjorde en kort utflykt till västra sidan och gick upp på Husrygg för att leta efter våradonisen som blommar där. Längst bort i bild anas Hoburgen.


Och vi fann den! Både enkel

och halvt fylld. Intressant. Eller är det olika sorter?

Favoritstället Pensionat Holmhällar öppnade för säsongen så vi åt lunch där. Jag har aldrig tidigare suttit inomhus, men nu var det lite för kallt för att sitta ute.

På väg till färjan åkte vi förbi två av mina kollegor på Castor för att hämta saker till butiken. Hos Aira i Eksta fick vi massor av ramslök som jag krukade om innan de togs till butiken (igår tog jag hem de sista tufsiga plantorna när jag jobbade, resten fick vi sålt!) och hos Anna i Klintehamn fick jag med massor av hennes fina träfigurer.

Hemma firade vi maken med hämtmat (meze)

och jordgubbstårta. Min födelsedag firade jag i Cannes la Bocca :-). Återkommer till den.

Middagar med mammagängen från BVC har det blivit. Det ena gänget, det från BVC 1993, var mitt resesällskap till Frankrike, det andra från 1995, har träffats hemma hos varandra. Dessa middagar får illustreras av en somrig hallonGT

och hemgjorda pizzor som var suveränt goda!

När våren äntligen kom blev det full fart i trädgården. Fast vissa tar det lugnt mitt i allt oväsen.

De utflyttade sönerna har kommit hem för att hjälpa till, här skulle de utslitna trätrappstegen bytas

mot slitstarka diton i sten. Varje sten vägde hundra kilo, då är det bra att ha starka karlar!

Jag gav mig på en rabatt som jag länge tänkt åtgärda. Här har det varit hopplöst att få bort allt gräs från irisarnas rötter.

Nu grävde jag upp alla plantor och kunde dra bort gräset underifrån.

Reste mig från grävjobbet och såg hur en skata hade gett sig på en av mina ekorrar. Den lille killen låg på rygg med vita magen lysande i vädret där skatan stod och pickade. Den enda skadan var just där könsorganet suttit, där fanns bara ett hål. I övrigt var kurre helt oskadd men alldeles död. Så otroligt onödigt sorgligt. Nu fick han vila i gropen jag grävt för en magnolia jag just tänkt flytta.

I måndags var näst sista keramiken för denna gång och i tisdags kväll hade jag middag för alla som ska delta i årets Öppna trädgårdar (11 juni). Som tur var kunde vi sitta ute. Inne står som ni ju vet en stor divan i vägen ...

Igår jobbade jag på Castor och idag är det tackolov lite kyligare ute så att jag med gott samvete kan sitta inne vid datorn ;-)

11 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Åh, den lilla sötnosen som fick ett så tråkigt slut. Magnoliaekorren!
Du har min fulla förståelse för att det var dags för en annan dator. Jag har själv tragglat mig igenom en tid av liknande elände. Man vill egentligen bara ge upp. Du var klok som drog iväg på äventyr som jag gissar att du visar mera av lite längre. Ett ljuvligt inlägg fick du till idag igen. Påsklijorna, wow. Så vackert, så vackert.
Ramslök, mums! Jag kunde skriva hur många superlativ som helst..
Tack för ditt fina inlägg!

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Välkommen tillbaka! Mycket har hänt hos dig ser jag och ny dator, ja sånt kan ta sin lilla tid. Men då ser jag fram mot fler inlägg, bland annat från ditt födelsedagsfirande.
Och så blev jag tung i hjärtat när jag såg bilden och läste om den stackars ekorren. Skator kan vara så grymma. Han ser ju precis ut som om han ligger och sover. Fint att han fick vila i gropen efter magnolian.
Ha det så bra nu och lycka till med nya datorn!

Kram

BP sa...

Skyll inte på din gamla dator, du har alltid varit en "periodare";-) Då du alltid är så busy med så mycket hela året undrar jag hur du hinner med - egentligen alltså.
Moveat var nåt helt nytt för mig. Kul med en gastronomisk rundvandring på NK eller på Söder. Att det är längre avstånd mellan ställena är kanske bra, då kan man smälta maten mellan restaurangerna.
Så trist med Kurre. Synd att du inte hade ett gevär till hands för att skjuta skatan. Trodde aldrig att fåglar ger sig på ekorrar, jag menar Kurre & Co är ju så kvicka.

Anna i Portugal sa...

Vad handikappad en blir när datorn bråkar. Du verkar ha haft det bra ändå tänker jag :) God mat och härliga utflykter. Stackars ekorren men så är ju dessvärre livet i naturen.

Vonkis sa...

Men nog är det outhärdllgt när datorn inte är samarbetsvillig. På min jobbdator bråkar knappen för bokstaven e. Ofta händer inget alls när jag trycker på den, andra gånger kommer det hur många e:n som helst på ett litet tryck.

Hm, moveat lät intressant och det finns i Norrköping, baske mig om jag inte ska försöka få med mig några vänner på ett sådant event.

Så sorgligt med Kurre, men nog funderar jag över varför skatan högg in så fokuserat just runt könet. Är det kanske extra köttigt där?

Maribel sa...

Hej Anni!
Så söt liten kurre som sover, inte lika kul med den lilla kroppen livlös. Jag känner en lika stor förtvivlan då jag hittar fjädrar eller delar av fåglar i trädgården. Vackert på Gotland, både det riktiga havet och narcisshavet. Kan tänka mig att det blir skönt att slippa gå runt divanen när den flyttar ut.
Massor av god mat.
Ha det gott /Kram Marika

Carina sa...

Usch och fy... ..på ett sätt är alla lika värda men måste skator va så elaka?

Det var mycket och varierad mat där. Tur jag hade ätit.. Adonisarna kan vara naturlig variation - vad vet jag? Men jag vet att nån i-ot hade grävt upp varenda planta i ett reservat på östkusten. Så fruktansvärt vansinnigt onödigt.

Behöver också ta itu med min stationära dator. Men så fick bilen bärgas och lagas. Nu är bilen klar så jag får ta itu med ny dator. Tills dess får det mestadels bli bilder från telefonen. Sen kommer jag tänka att det är för många bilder att redigera från kameran. Och skjuta upp det :)

Kram, Carina

Violen sa...

Datorstrul är ett elände! Hoppas det kommer att funka för dig framöver. Kul att få se vad du har haft för dig och det är ju en hel del. Massor av mat och till den en något att dricka. En tur till ön blev det också. Hur i all sin dar hinner du med allt!
Trevlig helg!

Matilda sa...

Den lilla prinsessbakelsen och den sovande ekorren i holken såg ju förtjusande ut! Men sorgligt med ekorren som förlorade dusten mot skatan...

Susjos sa...

Så spännande med moveat, måste kolla in länken, maten ser gudomlig ut! Trist med den döda ekorren, fint att du begravde den.
Grattis till er alla på era födelsedagar!
Kram!

Bosse Lidén sa...

Stackars ekorre. Ovanlig våradonis. Vi var uppe och gick där på på Valborgsmässoafton. Hyrde sedan stuga hos Calle på Panget. Åt för första gången inomhus på premiärdagen, 1 maj. Rödspättan lika magnifik som vanligt.
Trist med strulande dator. Mitt tangentbord har trollat bort vissa bokstäver. Tur mina fingrar hittar själva.
Kram, Bosse Lidén