13 december 2010

En välmatad helg

På fredagen packades inför julmarknad. Limmades etiketter, fixades smycken, sorterades tomtar, änglar, stjärnor, båtar... 

I den isande vinden hade jag på förmiddagen vandrat runt i nära tre timmar med reklamblad inför söndagens adventsöppna ateljé, vi var fyra konsthantverkare/konstnärer som samarbetade om utskicket. När jag kom hem var jag genomfrusen och fasade inför lördagens marknad. Vågade knappt tro på väderprognoserna som sa blott -2 grader. Men tänk, det stämde!


Bilden är dock från förra året, då det inte fanns en gnutta snö. Det är många skolklasser som packar upp sina lotterier och loppmarknadsstånd.

I år hade jag ingen kamera med och inte så mycket back-up hemifrån eftersom hela familjen var upptagna på olika aktiviteter. En termos te fick jag och en trasmatta att stå på, mitt lilla sittunderlag värmde inte tillräckligt.

Fyra lager kläder både upptill och nedtill, yllestrumpor och mössa. Varmfodrade stövlar. Ändå blev jag kall om tårna.

Men trevligt var det! Många föräldrar från alla år på skolan, många grannar, mycket prat. Långdans och luciatåg, levande musik. Jag sålde bättre än tidigare år och fick glädjen att höra att några letat runt hela marknaden för att se om jag stod där i år igen.


När marknaden var slut och ihopplockad visade det sig att dottern var full av energi och pepparkaksbakelusta. Degen hade väntat alltför länge i kylen, så det var bara att dra igång. Maken kavlar deg (direkt på bakplåtspapper), barnen gör kakor och jag sköter ugnen.

 Trots att bara två barn var hemma hann jag inte med i deras tempo...


På söndagen var det fullt ös igen. När jag har öppen ateljé ställs partytältet upp utanför, min ateljé är så liten att det inte går att visa upp så många alster. Lite panikstädning blir det, med alla småbitar glas som röjs in i garaget för att arbetsbordet ska kunna prydas med smycken.


Runt partytältets tak hänger jag prismor, stjärnor, tomtar, änglar, båtar. I söndagssolen glittrade de så fint!  
Nu var det kallt igen, men jag kunde stå inomhus ( i massor av lager kläder även denna gång, dock ej täckbyxor och jacka).

Helt borta från världen hade jag ingen aning om vad som hänt i centrala stan, det fick jag höra om av två kunder!


Över hela kommersen vakade min kompis. Hon fick några russin lite då och då. Det blir en lång tuff vinter, både för henne och för mig...


I övrigt var det ganska glest med besök, trots vårt fina reklamblad. Tackolov kom fina Nica med dotter och förgyllde min tillvaro!

Och gissa om det var kallt glas som skulle packas in efter 5 timmar i minus 14 grader!
Som tur var kunde jag snabbt byta om och gå över till grannen som hade traditionsenlig glöggbjudning. Varm glögg, kolor, lussebullar och en stunds samvaro. Vintertid blir de spontana pratstunderna inte lika många som på sommaren när alla är ute i sina trädgårdar.

Sedan var det bara att gå hem och ta emot trötta scouter, glad ryttare och förkyld man. Ankbrösten hade legat och tinat under dagen, så middagen var lätt fixad och mycket god. Sällskapet var desto spakare...

Idag har jag varit till stan (utan kamera) för att leta lite julklappar. Passade på att luncha med en god vän också. Jagade febrilt efter snygga torgvantar jag sett på en spärrvakt i tunnelbanan, de kom från Gudrun Sjödéns butik och är slut överallt. Nu lyckades jag få det sista svarta paret i en av butikerna och i en annan ringde de till Göteborg och bad dem lägga undan ett par blå. En förfrågan på Facebook och tackolov hade jag en vän som kunde tänka sig ta sig till butiken och lösa ut mina vantar!

Ikväll har jag suttit i tv-fåtöljen tillsammans med Lilleman och avnjutit Deppen i Alice i Underlandet (sonens förslag - jag lovar - han gillar också Deppen och vet att han får sällskap till de filmerna...). Nu ska jag göra en ny pepparkaksdeg till de två söner som inte fick baka i lördags. Mycket kakor blir det!

Hade tänkt hinna baka Rantamors bröd också, men det får visst bli imorgon.

4 kommentarer:

Susie på Stjärnarve... sa...

Stackare som fått stå ute så mycket, men lyckliga du som samtidigt haft så trevligt!
Dina glasalster är så otroligt vackra, den där blå stjärnan t.ex. Förstår att dom är dyra och att är svåra att packa, men jag skulle kunna tänka mig några!

Susie på Stjärnarve... sa...

Glömde att påpeka att bättre jullåt än "Mer Jul" fi inte!

Leena sa...

Oj så du har haft mycket för dig! Men samtidigt är det väl kul också, när man är mitt inne i det. Skulle så gärna vilja se lite mer av din glaskonst, kanske blir det någon gång!

Elisabeth sa...

Mycket fina arbeten, skulle gärna vilja se mer av dem.