Sidor

06 januari 2017

I varje frö finns det hopp om vår!


Kung Bore tog ett järngrepp över oss. Minus 18 i natt. Gott om snö och frusna fåglar. Ändå finns det där, det hoppingivande ljuset. Det kommer en vår. Och det kliar i fingrarna.Jag blir alltid lika imponerad och inspirerad när jag ser andras prydliga sortering och etikettering av fröer och fröpåsar. Jag är inte sådan, även om jag stundtals skulle vilja vara det. Mina fröpåsar ligger i en salig röra i en låda i matsalen. I vikta kaffefilter finns egenplockade fröer från olika utlandsresor, i en burk gamla fröer jag fått från Finland.

Varje vår gräver jag runt för att se vad som finns, så att jag inte köper dubbelt.Fem olika sorters Rosenskära har jag, en sann favorit. Inser att jag sparat frö från årets blomning, undrar var jag lagt dem?Kålen till vänster blev succé, så den ska jag så igen. Den flerfärgade mangolden till höger sår jag alltid. I somras köpte jag frön till en udda basilika i Italien, den kan jag så ganska snart!Dessutom har jag fått frön från Isas trädgård, hoppas verkligen att plantorna blir lika fantastiska som hennes! Ja, nu kliar det i fingrarna!

16 kommentarer:

Trädgård i Torslanda sa...

Rosenskära är en av mina favoriter också. Kul att se att det är din också.
//Helene

Marit sa...

Cosmos er favoritt hos meg også. De er så fine gjennom hele sommeren :)
God helg!

Annette sa...

Så kul att se att du är igång med planerna :) Vi får väl se hur det blir med odlingslådor för min del i år. Förra året var jag så bestämd på att jag skulle hinna anlägga sådana, och istället skippa utlandsresa. Det slutade med 0-0. I efterhand väldigt trist. I år kanske målet skall vara att klara av både odlingslådor och utlandsresa? Jag har för skojs skull, det är ju så kul att klicka runt och läsa på, satt ihop en rundresa i Italien och en i Frankrike, med möjliga sevärdheter och mysiga platser att bo på. Som sagt, vi får väl se var det slutar, om det blir några grönsaker och/eller någon resa, eller om det slutar som förra året :o

Maribel sa...

Förväntningarna är stora, och riktigt kul när det börjar gro. Cosmos lyckades jag med, även om de blev väldigt långa. Får skaffa frön till en lägra sort.
Ha en fin helg /Marika

BP sa...

Å jag som trodde att frön hade ett bäste före datum de också. Uppenbarligen inte. Du är som vanligt väldigt ambitiös vad gäller dina odlingar i de nytillverkade odlingslådorna. Å då spelar det ingen roll om fröpåsarna ligger i ett "kreativt kaos". Den färdiga "produkten" är ju det viktigaste. Eller man kanske skulle testa "korsbefruktningar" någon gång;-)

BP sa...

Svar: Kommenterar man dagligen så behöver man inte bocka av att man inte är en robot. Men skickar man oregelbundna kommentarer - typ en gång i veckan till exempel, då har blogspot glömt att man inte är en robot. Det har hänt mig också. Så om jag inte glömmer det, vilket jag ofta gör så kopierar jag alltid min kommentar när jag ser att den inte gått fram. Då slipper jag skriva om.

Villrose sa...

Kjenner igjen noen favoritter her, ja :)
God såing!

Carina sa...

Rosenskära är så tacksamma både i rabatten och buketter. Här ligger fröerna i en låda som en dator levererades i :)

Trevlig helg! Carina

Veronica sa...

Attans vad sur jag blev när mina cosmos i höstas inte hann gå i frö innan vintern kom. Inte ett enda frö lyckades jag plocka.
Men de var vackra som sjutton. Speciellt en vit blev jag riktigt förtjust i!
Visst kliar det i fingrarna nu och alldeles snart är det dags igen!

Ha en skön helg i kylan! ( även fast det är lite varmare nu)

//Veronica

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Mina fröpsar ligger också i en salig röra i en gammal korg. Har precis gjort en inventering. Rosenskäran är underbar. Det är ett tag sedan jag odlade den. Tack för din påminnelse.
/Birgitta

Anjas Hill sa...

Ja, det är riktigt genant hur dålig ordning jag har på mina fröpåsar. De ligger inte ens på en och samma ställe utan lite varstans. Så att känn dig som mästare på ordning som vet var dina påsar är ;-)
Mangolden sår jag nog också i år!

Ha det gott!
/Anja

Unknown sa...

Det svåraste med fröpåsar är att veta när innehållet blir för gammalt. Hur länge ska de ligga i den där lådan? Bäst före datum är väl lika luddigt för fröer som för mat, ska man chansa eller inte? Jag förmår nog inte att slänga några, något år jag kanske har lust att testa....

Maggan sa...

Vi är tydligen många som gillar Rosenskära men den är ju så vacker och du verkar ha flera olika sorter dessutom.Den här tiden på året börjar den kännas av så smått det som jag kallar för trädgårdsabstinens då är det tur att man får börja så småningom med att sätta fröer när den tiden kommer.Ha det gott/Margareta

Carina sa...

Såg din kommentar om min sommarblomma. Kika efter Ageratum 'Dondo White' så får du rätt sort. Tror Impecta har bästa sortimentet i Sverige. Det är eller har varit väldigt otrendiga blommor :)

Carina

Tante Rose sa...

Bright Lights er en favoritt her også. De er utrolig fine, og smaker godt! Ha en fortsatt fin helg! :)

Gunilla sa...

Du har ju bra ordning på dina fröpåsar.
Här ligger de i nedre delen av kylskåpet.

Vilken fin planteringskratta.

Ha det gott