Sidor

20 mars 2011

Söndag

Vaknade tidigt. Anpassar mig kanske till sommartid? Det är ju lite skönt att göra det i förväg.

Tassar nedför trappan och gör första baljan te. Sätter mig vid datorn och lägger in fototrissen som var klar redan igår. Maken kommer ner och börjar baka scones.
Hemmagjorda marmelader tas fram ur kyl och källarförråd. Lilleman vill ha apelsinmarmelad utan whiskey. Vilken tur att det finns i förrådet!

Morotsmarmeladen från Gotland har ett grönt luddigt lock. Den åker direkt i soporna.

Efter frukost beskär maken fruktträden. Det är strålande sol och snön har försvunnit närmast huset. Nere i sydspetsen ligger det mest, där är skaren så hård att den bär mig - jag kan gå femtio cm högre upp än markytan! Att få bort snön som tynger ner buskarna går inte. Den är hård och isig. Jag gör några tappra försök men knäcker kvastskaftet.

Sönerna plockar ihop alla avklippta grenar och lägger på hög. Jag väljer ut några fina knotiga äppelgrenar och promenerar med dem till mina föräldrar. Solen värmer och det är så där tyst som det kan bli en söndagsförmiddag i förorten. Någon joggares steg i gruset är allt som hörs, förutom fåglarna.

Hos mina föräldrar har pappa planterat om alla clivior. Delat på de överfulla krukorna och planterat i nya. Jag som låter mina trängas i en och samma kruka eftersom jag inte skulle få plats med alla krukor annars!

I sovrummet ligger mamma huvudstupa ner i sängen. Hon har ramlat och slagit i huvud och rumpa. Har en lårkaka med tillhörande gigantiskt blåmärke på ena skinkan. Bulan i nacken har gått ner, men hon har inte kunnat ligga på rygg eller höger sida på hela natten. Har förskräckligt ont.

Usch. Det är tufft med åldrande föräldrar och ändå är de inte speciellt gamla!

Promenerar hem igen för att laga lunch. Drar igång en bulldeg. Sätter mig i solen när degen jäser, både första och andra gången. Det är så varmt i mitt solhörn att jag skulle kunna ta av mig tröjan!

Drar igång en ciabattadeg också, när jag ändå är igång. Hinner dammsuga och städa badrum också. Maken har lagt in en acaciatrall på badrumsgolvet, det blev väldigt snyggt.

Strax före fyra packar maken och Lilleman ihop sig för att åka till söndagens aktiviteter; stall och fotboll. De får med en påse nybakta bullar att lämna till mina föräldrar när de kör förbi. Jag sätter på TV:n för att se hockey. Matchen hinner knappt börja innan maken och Lilleman kommer hem igen. Akut huvudvärk.

Dock inget som hindrar TV-tittande...

Själv har jag ont i magen och i hållna tummar och ett skuttande hjärta innan matchen så snöpligt är slut.

Tröstäter en bulle.

3 kommentarer:

Susjos sa...

Vilken härlig dag du haft-förutom huvudvärken då...
Javisst är det tufft när ens föräldrar blir gamla....vet ju precis!
Nu längtar jag också efter att få se solen i vitögat!
kram!

Anne-Lie sa...

Tur att du grundade dagen med så bra saker innan förlusten - hoppas de bra ändå vägde över!
Ja nog är det trist när de där föräldrarna börjar skruttna - men känner ändå att jag har sån glädje över att de finns där ännu så...

Stattinskan sa...

Ojojoj, vilket flit - själv satt jag bara och lapade i mig en sol som var så varm att jag fick vränga av mig jackan :-D