Sidor

10 mars 2011

Veckans hus - ankarjärn och ankarslut

Enligt wikipedia är ankarslut eller ankarjärnslut den byggnadsdel som förankrar järnet i murverket och därigenom tar upp och fördelar dragkrafterna från ankarjärnet.
Enligt Hedwig är de veckans uppdrag i Veckans hus.


Hässelby slott i västra Stockholm, byggt 1640 - ca 1660 av släkten Bonde och med far och son De la Vallé som arkitekter. Slottet och dess omgivningar var kvar i släktens ägo tills 1931 då Stockholms stad köpte in det. Därefter avstyckades de tre förorterna Hässelby gård, strand och villastad.

Idag ägs slottet av Fazer och omvandlas för fullt till Musikslottet Hesselby Slott. Bl a har rummen i ena flygeln rivits ut och designats om av Simon och Thomas tillsammans med diverse artister. Detta jippo har spelats in och visats på tv, sista avsnittet gick just denna vecka. Som vän av byggnadsvård klarade jag av att se ca fem minuter när E-type gick loss på brädgolv och alla slottsmöbler bars ut på gården.Stortorget i Stockholm, Sveriges äldsta torg, namnet är känt sedan 1440-talet. Här ägde Stockholms blodbad rum 1520. Om man lyfter blicken från den traditionella julmarknadens stånd ser man gott om ankarjärn på fasaderna. Klicka gärna för att se bättre!Tänka sig att det finns ankarjärn på ett så här modernt hus också! Kungsholmsgatan 42-54, byggnadsår 1899-1901, arkitekt F Zettervall, byggherre Statens Järnvägars Enke- och pupillkassa.Men se på den protestantiska domkyrkan i Riga - hur tokigt sitter inte dessa ankarjärn?  Den byggdes 1211 men har byggts om ett flertal gånger.Och till sist två ankarjärn som fått sällskap av smedens gigantiska spindlar. Monschau, Tyskland, precis vid gränsen till Belgien. En underbar liten stad, väl värd ett besök!

6 kommentarer:

Leena sa...

Så vackra de första ankarsluten är! De hade nog till och med jag lagt märke till även innan detta tema kom upp. Jag hade också bild på kyrkan i Riga men den var på så långt håll att jag inte kunde se om det var ankarslut på den. Nu var ju inte de så vackra, och jag fick ju se dem här!

Detta att bloggar kommer upp när man googlar är ibland irriterande, men många bloggare är ju sakliga och vet vad de skriver om. Som jag som expert på ankarslut i Riga ;)

oumberligating sa...

Så fina bilder, så vackra! Precis sådan här klok och fin blogg som du har var det faktiskt tänkt att Oumberligabloggen skulle bli!
Då och då får jag "återfall" och visar på 1700-talets vackraste möbler!
Fast något "hände" påvägen, Oumberligabloggen förvandlades och blev det den är idag! Ett "djävla sammelsurium" som en upprörd läsare skrev....eller "ett lågvattenmärke utan dess like" som ytterligare en uppmuntrande bloggare skrev till mig efter det att jag gjort ett inlägg om Prins Daniels eventuella sterilitet!
Faktiskt ett av mina seriösare inlägg, eftesom det är ju det det handlar om i kungakretsen...att det hela tiden blir nya "fragglar"!
Hmm...som du märker så har jag lät att "halka in" på vilka ämnen när var och hur som helst....tur att jag är gift med min balanserade Fru som du känner lite! Henne är det ordning på!
Ha det Bäst!
Kram ifrån Oumberlige Peter!
PS: Älskar järn i alla dess former, fick för en tid sedan en underbar gjutjärnsplåt sk "sättplåt" ifrån en gammal ugn...vikt cirka 25 kilo!
Min andra blogg www.jernsaxen.blogspot.com har ju sitt namn som en del i mitt järnintresse!

Hedwig sa...

Kul att få se ännu fler former på dessa ankarslut. De på Hässelby slott ser ju faktiskt mer ut som dekorationer än nödvändigt ont. Jag tror inte Riga-ankarsluten sitter så tokigt - finns säkert något innanför som måste hållas fast. Spindlarna i Monschau - inget för den med spindelfobi. Vilken rolig grej egentligen.
Tack för ditt inlägg

SIMPAK-Ingegerd sa...

Fantastiska bilder. Jag har aldrig funderat på dessa detaljer innan men nu kommer ögonen att söka efter ankarslut.

Mona sa...

Så många ankarslut det finns på Hässelby slott och så vackra! I gamla stan verkar det krylla av ankarslut. Dom verkar inte finnas i överflöd i Göteborg, men nu sitter jag och spanar varje gång jag åker spårvagn. Kul att lära sig något nytt. Huset på Kungsholmsgatan är också väldigt vackert.

Kvasthilda sa...

Hässelby slott ja. Jag kan inte annat än hålla med dig. Har inte sett ett helt avsnitt av nåra av Simon o Tomas ombyggnationer där, men det lilla jag HAR sett ger ocjså mig rysningar. De får ju inte göra om det yttre i slottet som jag förstått det men invändigt är det visst fritt fram?

Mysiga bilder från Stortorget. Stockholm... Jag vill åka dit nån gång o strosa runt. Måste ta en vecka nån sommar när jag "hittat hem" i jobbet :)