Sidor

30 mars 2011

Veckans hus - byggnadsminne

Det går flera röda trådar genom mitt bidrag till Veckans hus denna gång. Inte nog med att platserna jag visar är byggnadsminnen, jag har dessutom varit på samtliga ställen med tjejgäng. Fyra olika faktiskt.

Men jag lovar - det går utmärkt att åka hit i andra konstellationer också!

Dessutom går det en brukstråd genom inslaget. Rena ordvitsen eftersom jag börjar i textilindustrin...


Tollereds öfvre kraftstation är ett av landets äldsta vattenkraftverk, fyller 102 år den 2 juli. Det var chefen för dåvarande textilföretaget Nääs Fabriks AB, Volrath Berg, som byggde det stora kraftverket och utnyttjade Tollered ströms goda fallhöjd (60 meter, varav 47 kunde utnyttjas). Energin som utvanns var tillräcklig för ortens fabriker i 50 år, men stationen var i drift till 1981.


I dag driver en intresseförening kraftstationen som ett museum. Här finns fina möjligheter att se principerna för vattenkraft eftersom maskinerna står öppna ovan mark.


Tollered ligger vid E20 mellan Alingsås och Göteborg.I Flens kommun ligger Hälleforsnäs bruk, dessvärre har jag enbart varit dit på shopping, då Lager 157 och Serholts har outletbutiker i de gamla lokalerna. Att bruket är anlagt 1659 kan man därför inte ana av mina bildvinklar...Harpsunds herrgård i samma kommun har jag visat förr. Den är idag en mötesplats för informella överläggningar mellan regeringen och näringslivet, många av världens stora ledare har också varit här. Nuvarande byggnaderna är från 1600-tal, men de äldsta anteckningarna härstammar från 1380-tal.Till sist ett urval uppländska vallonbruk. 

Från tidigt 1600-tal till långt in på 1900-talet pågick vallonsmidet i trettiotalet bruk i Uppland. Här fanns alla nödvändiga naturresurser för järnframställning; malm från Dannemora gruvor, skogar till träkol och vattenkraft till masugnar och smedjor. Att de kallas vallonbruk beror på att yrkesskickliga valloner värvades till landet av framsynta industrimän, främst Louis de Geer.

En del bruk var stora anläggningar med hela järntillverkningen, andra var mindre enheter med kanske bara en masugn. Idag är de flesta välbevarade turistmål och flera har fortfarande en världsledande metallindustri.

Många av herrgårdarna erbjuder paket med afternoon tea, läcker flerrätters middag och övernattning i vackra rum.Veckans hus

13 kommentarer:

B i r g i t t a sa...

Vilka vackra byggnader du visar - en stor portion historia och kultur.
Jag är lite svag för brutna tak :)
Du Anni jag är också försiktig med att klicka på kappar men FOTO är garanterat ofarlig :) om du ångrar dig ;)

Leena sa...

Ojoj, det var många byggnader igen! Det är bara att inse att det finns så mycket att se, bara kolla lite först och så kan man ha en heldagsutflykt.

Men trots alla fina och anrika byggnader så tycker jag mest om bilden (på Hålleforsnäs bruk?) där teglet frigörs från putsen, som en tavla! Precis sånt som jag gillar!

Anne-Lie sa...

Tänk här känner jag ju till och med igen mig i början;-))

Hedwig sa...

Det var många minnen och mycket intressant. Vi har ju många olika sorters bruk i Sverige, de flesta nedlagda tyvärr. Till all tur har ju intresset vaknat för att bevara dem i någon form.
Av alla dina foton blev jag mest förtjust i det sista. Kan ana hur hästar drog in det som skulle hanteras här.
Tack för rundresan

Birgitta sa...

Intressant att se dessa gamla byggnader och bruk. Visst skulle det varit roligt om man kunnat se när allt var igång.
Ha det så gott.
Kram Birgitta

Unknown sa...

Vackra bilder, vackra hus.

Janicke sa...

Mmm ...
När gör du en bok? ♥

Ulla P E sa...

Jag säger som Anne-Lie: där kände man allt igen sig :)

Cari sa...

Som vanligt har du vackra och informationsrika inlägg.
Tack.

Susie på Stjärnarve... sa...

Fina bilder på härliga hus - och även om jag mest gillar modernt så ÄLSKAR jag gamla byggnader (så länge jag slipper bo i dom) och är väldigt tacksam att det finns några som tar hand om dom!

Herr Nilssons Fru sa...

Fina hus o fina bilder. Bra med sånt här då får man ju lite tips om byggnader man kan se och besöka när man är ute och rör på sig i landet. Jag har ett hus som är fiffti, fiffti. Allså hälften är 1800-tal, den andra 2000-tal. Men nä, de fick inte var med här inte.
Synd..*ler*
Kramiz Anki

Susjos sa...

Tjusigt!
Blir sugen på en weekend på något fint gammalt bruk med god mat och gott vin :)
Forsmarks bruk,med kyrka,där har jag minsann varit på bröllop på 80-talet...
Tiden rusar fram...men bruken är i alla fall ännu äldre!
Oj 4 olika tjejgäng! Så många vänner du har :)

Mona sa...

Jag älskar gamla bruksmiljöer. Underbart att så många blivit byggnadsminne. Dessa miljöer måste bevaras för framtiden. Kul att se Harpsunds herrgård också. Tack för rundvisningen!