Sidor

17 mars 2011

Veckans hus - betong

Tycker ni att betong är fult? Ja, det är det. Också. Men inte bara.

Stockholms fulaste hus, Arkitekturskolan i rondellen vid Östermalmsgatan/Danderydsgatan. Byggd 1967-69 i härlig brutalism! Anses inte alls ful av studenterna, men har svårt att hålla värmen vintertid och släpper in regnvatten. Ritat av Gunnar Henriksson.Trygg-Hansas huvudkontor på Fleminggatan, även det omdebatterat. Byggt 1970-76, ritat av Tengboms Arkitektkontor. Stadsmuseet vill blåklassa betonghuset eftersom det anses ha stora arkitekturhistoriska värden, Stadsbyggnadsnämnden vill riva och bygga annat.


Kulturhuset, ritat av Peter Celsing, är ytterligare ett betongbygge som får illustreras med Lars Jonssons vackra fågeltavlor på den råa betongväggen.


Filmhuset på Gärdet, även det ritat av Peter Celsing, fyllde nyligen 40 år. Här visar man tydligt hur rå betong, belysning och blanka material kan komplettera varandra:


En treminuters film om betongarkitekt Celsing:Någon som är duktig på att arbeta med betong är Tove Adman, med ateljé på Gotland:


Men vill man se vackra betongbyggnader kan jag varmt rekommendera en resa till Le Havre. Jag skrev om stadens centrum i Veckans Hus-temat kyrkfönster. Upprepar mig lite här.

Le Havres centrum var helt sönderbombat efter andra världskriget. En enda arkitekt, Auguste Perret, fick då i uppdrag att bygga upp hela centrum, men han fick knappt några resurser och hade kort om tid på sig. Allt byggdes i prefabricerad betong. Vacker sådan. Mycket vacker!

Tyvärr har jag få bilder av betongen, jag hade videokameran och övriga familjen var inte så intresserad av att fotografera arkitektur, så alla detaljbilder lyser med sin frånvaro...


7 kommentarer:

Hedwig sa...

Så många olika exempel på lite fulare och vackra hus i betong.
Arkitekturskolan tycker nog jag är ganska ful, nästan skamligt för skolan. Trygg-Hansa är bara opersonligt, varför skall det bevaras. Le Havre fotona visar ju att man kan bygga vackert, dessutom prefabricerat.

Ulla P E sa...

Jag citerar istället en landsmaninna:

Ställ upp ert tält för natten, ni som inte bor i hus
kryp in i era drömmar och släck ert skrämda ljus
den farligt klara dagen är alldeles för lång
den är för starka människor som bygger i betong

*sjunger*

Anonym sa...

Ja här var det verkligen både goda och onda exempel på användning av betong.
Ang trygg hansa huset så kan jag tycka att alla stilar bör bevaras i viss mån, och om det inte finns andra hus bevarade i samma stil så behövs även denna stilepok (om än mindre vacker) bevaras för att visa exempel på hur denna epoks arkitektur såg ut.

Ang Le Havre så är det ett mycket vackert kvarter, men jag har ändå lite svårt för det. Då de känns som en återskapad stil och ingenting som står för nutidens arkitektur. Gammal arkitektur är vacker men den är vacker för att den är just gammal och har en sån enorm historia kring sig. Att "kopiera" gammal arkitektur i nytt material kan enligt mig klassas lite som ett helgerån.. Men alla är vi olika :D

4U2 sa...

Fina bilder men tyvärr, gillar inte betong.

Rantamor sa...

Men jösses flicka vad du sprutar ur dig betongbilder..massor.
Och jag som inte har ett enda att bidraga med. Fjuppkärring är jag..
Gillar inte betong...jo betongväggar innomhus är vackra det kan jag hålla med om...lite intressanta och med lite konst på blir dom ännu mera intressant.

Ha en bra ...ett bra heter det, slut på veckan.

Cari sa...

Gillar betong. Gillar Kulturhuset.
Som vanligt visar du många vackra bilder.
Och bordet i betong det är ju underbart vackert!

Mona sa...

Det här är ett tema som verkligen har fått mig att tänka till. Egentligen tycker jag riktigt illa om betong, men jag kan också se att det ibland kan vara vackert.

Jag gillar verkligen byggnaderna från Le Havre. Åtminstone när jag ser dina bilder... Jag tror det beror mycket på arkitektonisk utformning och miljön runt omkring om jag tycker om betong eller ej. Många hus i betong är så fula och passar inte alls in i miljön. Jag hoppas verkligen att dom river t ex Trygg-Hansas kontor.

Att blanda olika material kan vara mycket snyggt, vilket flera av dina bilder visar.