30 oktober 2015

Färgbomber av olika slag


Tackolov för rönnen och den japanska lönnen som ger färg till trädgården på hösten. Synd bara att rönnens löv faller av så tidigt. Och bären har fåglarna ätit upp för länge sedan.



Berberis är en buske som jag aldrig skulle köpt själv, men den fanns här när vi köpte huset och får vara kvar. Jag formar den rätt tufft, i alla fall mot gatan, och så tycker jag mycket om höstfärgerna!




Praktlysingen är en annan växt som fanns i trädgården. Egentligen borde jag gräva upp den och plantera något jag tycker om, men dit har jag inte kommit än. En sommar sådde jag krasse vid kanten av perennerna, det blev en riktig färgbomb!



Själv föredrar jag färger i en mildare färgskala, vill inte ha komplementfärger utan lugn och ro. Harmoni.



För nog kan flammentanz och smällspirea också bli en läcker kombo!

15 kommentarer:

Maribel sa...

Färgglatt och fint. Praktlysing hade jag också på fel ställe, den fick flytta till ett eget ställe, och får lysa där så mycket den vill.
Ha en fin helg!

Villrose sa...

Mye lekkert, selv om ikke alt går i stille harmoni ;)
God helg!

Ingmarie We sa...

Underbara bilder på de färgstarka växterna!

trädgårdsdrömmar sa...

Har själv en Flammentanz så jag vet hur vackert det blir när den blommar.
Ha en fin helg.

Leena sa...

De stora färggranna buskarna/träden ger ju en härlig höststämning åt trädgården. Praktlysing har jag också blandade känslor för. Har minskat beståndet rätt mycket men den är ju ändå rätt fin när den blommar ... eller ... vet inte. Men den lyser ju fint och växer hejvilt. Berberis vill jag inte ha mer i trädgården. Vi satte den i en slänt på 2x10 m, den skulle växa grönt och kväva ogräs. Pyttsan! Ogräset kom igenom i alla fall. Och det var jättejobbigt att ta upp berberisen sedan. Där blev det gräs istället ... Ha en skön helg!

Unknown sa...

Jeg synes fagerfredløs og blomkarse kler hverandre godt, men bildet under likte jeg særlig godt.

Rost och rädisor sa...

Vilken kul bild från ovan. Praklysing är en barndomsblomma som ju hör mormorsträdgården till men det kan bli väl mycket gult. Tillsammans med krasse jättefin.
Fin helg
Anette

Inger Marie sa...

Så herlige farger!
Så flott du har det i hagen din:)
Kirsebærtreet er nydelig også om våren...legger en link så kan du se hvordan det ser ut da...http://hagerommet.blogspot.no/2015/05/rosa-skyer.html
God helg:)

Karin sa...

Har läst tillbaka lite, då jag inte har har varit på någon bloggrunda denna vecka. Gillar skarpt rödstjärtens bad!
Kramar Karin

AnnA sa...

HejAnni !
Underbara foton du visar!
Praktlysingen lyser upp, men tar plats i rabatterna. Jag har grävt upp, men de är svåra att få bort...om man vill få bort dem helt.
Trevlig helg!
Hälsn
AnnA

Anette i Torsåker sa...

Häftigt med 'Flammentanz' och smällspirea. Berberis har jag avstått, praktlysingen rensades bort. Du har gjort så fint kring den.
Trevlig helg!
/Anette

Hällan Visningsträdgård/Ulrika sa...

Krasse och Praktlysing blev toppen snyggt! Rosen och Smällspirean gillar jag också. Det är så bra att få tips på snygga samplanteringar. Här ligger vi på plussidan igen och jag tror nog att vi har några fägbomer kvar trots kylan som var.
Ha en finfin helg!

Min Lilla Kokvrå sa...

Berberis fanns även i vår trädgård när vi köpte huset, som tur är är den väl gömd bakom växthuset, men jag tycker som du om höstfärgerna.
Ha det fint! / Birgitta

Veronica sa...

Tillsammans med krasse var ju faktiskt praktlysingen fin ;)
Jag har oxå gamla bestånd som jag inte tagit tag i.
Jag har grävt upp de berberisen (heter det så?) och oxå planterat en ny. I surjordsrabbeten har jag en som är helt underbar med knallgula blommor i klasar på våren och knallröda bär nu. Den heter Red Tears. Det är skillnad på berberis och berbiris. Som tur är :)

Ha det gott!

//Veronica

Barfota i mossan sa...

Vad fint du har det! Jag håller med om att en lugnare färgskala är mer tilltalande och ger ro för ögat.
God kväll!
Katarina