15 oktober 2015

Oputsad ostajlad oktoberrealism


Ibland kan jag gilla "diskbänksrealism". Att fotografera av den ostajlade vardagen och inte vinkla, beskära, försköna mina bilder. Utan visa hur morgonsolens strålar når fönstren i en vinkel som med rå grymhet avslöjar hur smutsiga de är. Matbordsduken som ligger skrynklig efter makens frukost. Här sitter han på morgonen innan resten av familjen vaknat och dricker sitt kaffe, äter sin yoghurt. I ensamhet.Blandningen av glaskulor i fönstret. Några köpta i Gamla Stan, de pyttesmå i Tyskland och den knöliga som jag stolt lyckats blåsa själv. Solen lyser upp klätterrosen utanför.Köksbordet, med en hög olästa tidningar, några skorvskadade Cox Pomona, årets skörd av physalis och den färgglada skålen jag köpte i Italien i somras. Lampskärmen mamma sydde för länge sedan, förmodligen innan jag ens var född. Gardinen jag broderade under en förkyld vecka innan mina barn var födda. Den gamla chokladrosen i fönsterhörnet, den fick jag av maken en gång. Alla saker i fönstret är förknippade med olika minnen.Från glasverandan syns grannhuset. Det är imma på mitt växthustak. Jag borde kolla om allt där inne har dött. Rensa ut. Ekollonet av glas fick jag i julklapp av mamma i fjol. Ljusstaken ville svärsonen inte behålla i flytten, så jag fick den också. Lite lagom kitschigt. Hibiskusträden har redan fått löss.

Min tennisarmbåge och mitt obehag för stegar hindrar fönsterputsning, så det är bara att härda ut. Men jag ska bestämt röja lite i övrigt ...

10 kommentarer:

Violen sa...

Men jag tycker att din oputsade vardagsrealism är charmig, den visar på ett levande hem! Det gör inget om inte allt är perfekt huvudsaken är att det är trivsamt!

Lottisen sa...

Väldigt vacker vardagsrealism tycker jag! Det känns levande precis som Violen sa och mycket mer inbjudande än överstylade hem man ofta ser i inredningstidingar. Glaskulorna i fönstret är jättevackra, skulle kunna tänka mig att ha dem här :)
Ha en bra dag!

Mias Mix sa...

Precis lika hemtrevligt inne hos er som ute i er fina trädgård! Jättecharmigt!

Monica o Jacob sa...

Även oputsat kan vara charmigt, inte roligt
om ni har som vi spröjsen på utsidan.
Nä putsa får du allt göra själv :-)

Nette Cecilia sa...

Men hur fint stylat som helst hos dig vardags är var dag hos dom flesta ,skönt ,kramen Nette

Paula i pörtet sa...

Ojne vojne, om jag hade så lite framme så skulle jag inte heller behöva fixa till mina foton...just nu är diskbänken överbelamrad, håller på att dels tillaga hundmat av grishjärta, korngryn och morötter, sedan ska det portioneras ut och frysas in, samtidigt är halva bänken fylld av taggsvamp som ska rensas och förvällas. Dessemellan en massa disk...
Hur trivsamt som helst har du det bland dina minnessaker

BP sa...

Det är just det som är så fint med vardagsrealism - i ditt hus bor och trivs man. För mig ger alla saker du visar rummet karaktär. Ja, även de smutsiga fönstren. Jag menar vem prioriterar fönsterputs. Inte jag iaf, inte du heller, bra där!

anemonen sa...

Hemtrevligt och mysigt hemma hos dit. Funderar på att flytta in hos dig för så mysigt vill jag med ha det. Dina glaskulor duger gott för att blåsa glas det är svårt så du lyckats jättefint tycker jag som växt upp med ett glasbruk och sett hur det går till. Tack för fint hemmahosreportage. Pssst jag gillar också blått.

Beppan sa...

Gillar dina vardagsbilder. kontrast mot allt tillrättalagt och stajlat från veckopress och mäklarpresentationer.
Har själv precis varit med om att stajla att helt hus.
Och sett alla bilder som mäklarens fotograf åstadkom efteråt.
Inte är det ett levande hem precis....

kissed by an angel sa...

It looks very cozy!!! My Mum has a similar cat :) I love it and I should also clean my windows :)